O zastawie stołowej słów kilka

Jest wiele okazji w naszym życiu, gdy dużego znaczenia nabiera eleganckie nakrycie stołu. Osiągnięcie tego efektu umożliwia nam odpowiednio dobrana zastawa stołowa. Mimo że składają się na nią zarówno sztućce jak i talerze, najczęściej zastawa stołowa kojarzy nam się z naczyniami, na których podajemy posiłek i napoje oraz z naczyniami, na których poszczególne potrawy spożywamy.

Jaką zastawę kupić?

Najbardziej elegancka jest zastawa stołowa, która została wyprodukowana z porcelany. Porcelana to biała ceramika, której wynalezienie zawdzięczamy Chińczykom. W Chinach była ona znana już  VII wieku, w Europie pierwsze manufaktury wytwarzające porcelanę powstały dopiero w XVIII wieku. Zastawa stołowa, a szczególnie serwisy obiadowe, z porcelany dla wielu osób (głównie dla starszego pokolenia) są synonimem ponadczasowej elegancji. Zastawy stołowe przeznaczone do podawania obiadów składają się tradycyjnie z głębokiego talerza na zupę oraz z dużego płaskiego talerza i mniejszego talerza sałatkowego. W skład zastawy wchodzą również półmiski, różnej wielkości salaterki, bulionówki.

Zanim kupisz zastawę stołową

Zastawy stołowe producenci oferują w wersji sześcio- lub dwunastoosobowej. Oprócz serwisów obiadowych możemy nabyć także serwisy kawowe bądź herbaciane. Do wyboru są serwisy zarówno o klasycznym, jak i o bardzo nowoczesnym designie. Największym uznaniem wśród wielu klientów cieszą się serwisy ręcznie dekorowane. Obecnie zastawy stołowe produkowane są tak, aby można je było myć w zmywarce.

O zastawie stołowej słów kilka
4.8 (96.67%) 6 głosów