Zdrowa żywność BIO w każdej kuchni

Zdrowa żywność BIO w każdej kuchni

Uroda, Zdrowie

Jesteś tym, co jesz – mówi znane powiedzenie i w rzeczy samej trudno nie zgodzić się z zasadnością tych słów. Nietrudno jednak zauważyć, że w ostatnim czasie coraz więcej osób skłania się ku naturalnym składnikom odżywczym, kupując przede wszystkim zdrową żywność BIO.

Czy zdrowa żywność BIO faktycznie jest zdrowa?

Zdrową żywność BIO można znaleźć w wielu sklepach – stacjonarnych i internetowych. Sprzedawcy zapewniają, że oferowane produkty są najwyższej jakości i nie zawierają konserwantów ani środków chemicznych. Czy zapewnienie jest jednak wystarczające?

Zdrowa żywność BIO z założenia pochodzi z ekologicznych upraw, zarówno rodzimych, jak i egzotycznych. Warto pamiętać, że obowiązkiem sprzedawcy jest umieszczenie informacji dotyczących pochodzenia poszczególnych produktów ekologicznych, czyli precyzyjne określenie miejsca pochodzenia oraz ewentualnego sposobu przygotowywania do sprzedaży.

Produkty ekologiczne w codziennej diecie

Zdrowa żywność BIO kojarzy się przede wszystkim z owocami i warzywami, warto jednak pamiętać, że istnieje wiele przetwarzanych produktów ekologicznych, które zachowują pierwotne właściwości odżywcze, a tym samym są pożądane w codziennej diecie.

Wiele osób chętnie sięga po bio orzechy brazylijskie, nie bez powodu uważane za doskonały środek na męskie problemy. Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań do tego, aby bio orzechy brazylijskie były stosowane przez kobiety – bio orzechy brazylijskie to cenne źródło naturalnego wapnia, magnezu, potasu, witaminy E, kwasu foliowego oraz selenu – nietrudno więc zauważyć, że egzotyczne bio orzechy brazylijskie posiadają właściwości bardzo podobne do rodzimych orzechów włoskich.

Godna polecenia jest także bio kasza jaglana – produkt prosty, znany od stuleci i jednocześnie pożądany pod względem odżywczym. Bio kasza jaglana to doskonała propozycja obiadowa, można ją łączyć z sosami, mięsem i surówkami.

Smacznym i jednocześnie bardzo zdrowym dodatkiem spożywczym jest pasta sezamowa. Orzechowy smak i aksamitna konsystencja to gwarancja  niezapomnianych wrażeń kulinarnych. Warto podkreślić, że pasta sezamowa może być wykorzystywana do przygotowywania wielu potraw i deserów.

Potrawy smażone, często uznawane za niezbyt zdrowe, wciąż goszczą w rodzimych kuchniach. Do smażenia najlepiej używać ekologiczne masło Ghee. Warto pamiętać, że masło Ghee to nic innego, jak masło klarowane, które można przygotować poprzez odpowiednie podgrzewanie i oczyszczenie klasycznego masła.

Zalety zdrowej żywności BIO

Zdrowa żywność BIO posiada wiele zalet – główną z nich jest bez wątpienia bogactwo wartości odżywczych, w szczególności witamin i soli mineralnych. Warto podkreślić, że produkty ekologiczne mogą być spożywane także przez osoby cierpiące na alergie pokarmowe – przykładem jest tutaj masło Ghee, znane również jako masło klarowane lub oczyszczone. Masło Ghee bez obawy mogą wykorzystywać do przygotowywania posiłków osoby zmagające się nietolerancją laktozy.

Przysłowiową bombą witaminową jest również bio kasza jaglana, polecana przede wszystkim kobietom w ciąży oraz osobom, które podjęły walkę z nadprogramowymi kilogramami. Bio kasza jaglana to produkt smaczny i zdrowy, doskonała baza dla wielu ciepłych dań.

Szereg zastosowań posiada również pasta sezamowa, kojarzona przede wszystkim z humusem. Delikatny smak i doskonała konsystencja sprawiają, że pasta sezamowa sprawdzi się jako atrakcyjny dodatek do domowych potraw i deserów.
Funkcję zdrowej przekąski pełnią natomiast bio orzechy brazylijskie, które pod względem smaku i wartości odżywczych są zbliżone do rodzimych orzechów włoskich.

Zdrowa żywność BIO w każdej kuchni
5 (100%) 7 głosów

Back to Top