Kukurydza – suszyć czy kisić?

Co lepiej zrobić z kukurydzą — suszyć czy kisić? Jest to pytanie, które stawia sobie niejeden rolnik, który chce uzyskać jak największe korzyści ze zbioru. Ze względu na niskie ceny w skupach coraz więcej z nich decyduje się wykorzystać kukurydzę na paszę dla świń. Jednak kukurydza zawiera dużo wody, dlatego też, by móc ją przechowywać potrzebna jest odpowiednia obróbka. Dowiedz się, jak się suszy kukurydzę, jak wygląda jej kiszenie, oraz który z tych procesów bardziej się opłaca.

Na czym polega suszenie kukurydzy?

Suszenie kukurydzy jest jedną z dwóch najbardziej popularnych metod konserwacji ziarna. Pozwala na długie przechowywanie kukurydzy i jej różnorodne użycie.

Jak poprawnie przeprowadzić proces suszenia? Przede wszystkim ziarno, które ma być przeznaczone do suszenia, trzeba jak najszybciej doczyścić i zacząć suszenie. Jest to konieczne, by ziarno nie zagrzewało się, a przez to nie psuło. By tak się nie stało, nie może czekać na suszenie dłużej niż 48 h, a w ciepłe dni dłużej niż 24 h.

Ile kosztuje suszenie kukurydzy?

Suszenie kukurydzy jest procesem drogim, a jego koszt trudno dokładnie oszacować, ponieważ zależy od wilgotności ziaren. Średnio suszarnie do zboża zużywają 2 litry oleju opałowego do obniżenia wilgotności tony kukurydzy o 1%. Oczywiście trzeba do tego doliczyć jeszcze koszty zużytej energii elektrycznej i pracy ludzi.

Obniżenie kosztów suszenia — czy jest to w ogóle możliwe?

Czy można zatem w jakiś sposób obniżyć koszty całego procesu? Tak, jest to możliwe. W takim wypadku trzeba zadbać o to, by przy omłocie ziarno miało wilgotność w granicach 20-26%. Otrzymanie takiej wilgotności ziarna kukurydzy jest możliwe przy wczesnych odmianach, właściwej agrotechnice i dobrym przebiegu pogody. Jest to trudne, ponieważ wiele czynników musi zostać spełnionych, ale możliwe. Każdy producent maszyn rolniczych ma w ofercie suszarnie, które, dzięki nowej technologii obniżają koszty suszenia. Przy zakupie warto więc się zastanowić nad wyborem takiego urządzenia.

Na czym polega kiszenie kukurydzy?

Kiszenie kukurydzy jest drugim popularnym sposobem metody konserwacji ziarna. Jak w skrócie przeprowadza się proces kiszenia? Najpierw ziarna kukurydzy należy rozdrobnić. Potem kisi się je przy pomocy mieszaniny kwasów kiszonkarskich w silosie, rękawie foliowym lub workach big-bag. Powstały śrut, trzeba dobrze ubić, okryć i uszczelnić, by powstała odpowiednia ilość kwasu mlekowego, który zakonserwuje paszę. W powstałych hermetycznych warunkach zachodzi proces inertacji, czyli samokonserwacji. Mikroflora i aktywność oddechowa ziarna sprawiają, że w czasie od 10 do 14 dni zużyty zostaje cały tlen. W jego miejsce pojawia się dwutlenek węgla. Zatrzymują się więc procesy życiowe, a kwas mlekowy dodatkowo konserwuje ziarno.

Ile kosztuje kiszenie kukurydzy?

Dużym gospodarstwom poleca się zakiszanie ziarna kukurydzy w rękawach foliowych. Pozwoli to uzyskać dobrą kiszonkę. Straty w czasie kiszenia z reguły też są bardzo niskie i wynoszą około 4-7%. Koszt zakiszania tony całego ziarna kukurydzy wynosi około 25 zł. Licząc wraz z wcześniejszym gnieceniem, będzie to około 50-60 złotych.

Dla mniejszych producentów lepszym sposobem konserwacji jest zakiszanie kukurydzy w workach big-bag. Mieści się w nich, w zależności od wielkości od 500 do 900 kilogramów ziarna. A cena jednego worka też nie jest wysoka — od 8 do 30 złotych.

Kukurydza — suszyć czy kisić?

Kukurydza — warto ją suszyć czy zakiszać? Każdy rolnik dąży do osiągnięcia maksymalnych zysków. Dlatego też metoda kiszenia wydaje się być bardziej opłacalna. Sam koszt procesu jest dużo tańszy i odpowiedni dla mniejszych gospodarstw, które mogą kisić kukurydzę w workach big-bag, które kosztują niewiele. Szacuje się, że koszty suszenia ziarna są 4-5 razy wyższe niż koszty kiszenia. Dodatkowo ukiszone ziarno można przechowywać przez 18 miesięcy bez obaw, że będzie nie do użytku. Kiszonka stworzona bez inokulantów nadaje się do skarmienia już po 4 tygodniach, a z ich dodatkiem już po kilku dniach. Jest to zatem bardzo szybki proces, dzięki któremu można uzyskać paszę gotową do skarmiania w ciągu kilku dni.

Podsumowanie

Niskie ceny ziarna kukurydzy w skupach powodują, że rolnicy szukają alternatyw do jej wykorzystania. Jedną z nich jest wykorzystanie kukurydzy na paszę dla zwierząt. Ze względu na dużo wilgotność kukurydzę trzeba odpowiednio przetworzyć, by nadawał się do przechowywania i się nie psuła. Dwoma najpopularniejszymi metodami są kiszenie i suszenie kukurydzy. Kiszenie wydaje się być bardziej opłacalną metodą. Jest nie tylko tańsze, ale też pozwala uzyskać paszę gotową do skarmiania w kilka dni i można ją przechowywać przez długi czas.