Witamina K i jej właściwości

Nasz organizm potrzebuje szeregu witamin. Wśród nich znajduje się między innymi witamina K2. Bardzo długo postrzegano ją wyłącznie przez pryzmat właściwości przeciwkrwotocznych. To właśnie witamina K2 sprawia, że powstaje protrombina, która jest czynnikiem krzepnięcia krwi. Okazuje się jednak, że witamina K2 ma znacznie szersze działanie.

W trosce o zdrowe kości

Działanie witaminy K2 jest naprawdę szerokie. To właśnie dzięki niej, a nie tylko witaminie D, nasze kości mogą być zdrowe i silne. Witamina K2 bierze udział w procesie karboksylacji osteokalcyny. To substancja, która warunkuje prawidłowy przebieg procesu mineralizacji kości.

Działanie witaminy K2 to również zapobieganie złamaniom. Wspomaga również organizm w walce z procesami zapalnymi, które mogą rozwinąć się w organizmie. Wspiera też pracę mózgu i układu nerwowego, o czym bardzo często się zapomina. “Witamina K2 właściwości” to temat, któremu można poświęcić znacznie więcej uwagi.

Źródła występowania witaminy K2

Objawy niedoboru witaminy K2 to przede wszystkim zmniejszona krzepliwość krwi. W przypadku skaleczenia czy innej rany zahamowanie krwawienia okazuje się być bardzo trudne. Jeśli jest jej zbyt mało, kości mogą ulec osłabieniu, co w konsekwencji może prowadzić do częstych złamań.

Jeśli chodzi o źródła występowania witaminy K2, to zalicza się do nich brokuły, brukselkę, sałatę, jarmuż, szpinak, olej sojowy, a także truskawki. Niewielkie ilości witaminy K2 występują również w jajkach. Działanie witaminy K2 jest jak widać bardzo szerokie. Okazuje się więc, że witamina K2 ma duże znaczenie dla zachowania przez nas zdrowia i dobrego samopoczucia. Można dostarczać ją z pożywieniem, ale warto również sięgać po suplementy diety, w których znajduje się witamina K2.